fredag 31. januar 2014

Rosenhoff Oste(h)ysteri Del I

Haha, nå har vi hatt det (h)ysterisk morsomt med et prosjekt igjen! ;)

OK, kanskje det er nok ost-yst-hyst-humor for denne gangen, men uansett - vi har laget vår egen ost!

 



Og nå skal jeg ikke skryte på meg at jeg var veldig delaktig i starten, det var nok Mr. T som først starta og fiksa og styra, og så ble jeg etterhvert mer interessert i det som foregikk på kjøkkenet.. Men det viste seg at det å lage sin egen ferskost, som her ricotta, det er ikke så vanskelig som man skulle tro! Man trenger: melk, sitronsaft og/eller eddik, litt salt. Og en kjele og et kjøkkenhåndkle og et dørslag. Enkelt? Jepp :)

- Varm opp melka til 60-80 grader mens du rører litt så ikke det svir seg i bunnen (ja, her kan man bruke et termometer, men det hadde ikke jeg, så da varma vi opp melka til det røk av den, men vi tok den av varmen før det kokte)
- Tilsett to-tre spiseskjeer eddik/sitronsaft, du kan bruke en av syrene, eller begge
- Tilsett en klype salt for smakens del
- Rør litt mens det klumper seg, og vent litt til det har klumpet seg godt
- Tøm det over et kjøkkenhåndkle i et dørslag, og la det renne av
- Ta-da; du har laget ost!







Vi hang opp håndkleet etter en liten stundt, så det rant godt av, og i følge internett er det masse man kan bruke denne væsken til, men det har fortsatt ikke skjedd, så vi får se om jeg prøver det som shampoo(?!), plantenæring eller i bakst etterhvert.. 







Flaks - jeg bakte brød samme dag, så dette ble nydelig kveldsmat! Ellers kan ricotta gjerne brukes i pastaputer, eller lasagne, eller i salater kanskje?

Vi prøvde først med laktosefri melk, for min del, men det var ikke så enkelt - med H-melk funka det fett med en gang. Men mens vi holdt på med H-melksprosjektet, så klumpa laktosefrimelka seg likevel, det bare tok litt lenger tid. Så ostemuligheter for alle, også oss som helst skal leve laktosefritt!

I forbindelse med osteprosjektet leste jeg litt i husmorboka, og kom over et husmortriks!

Husmortriks #19:
Melk eller fløte som nærmer seg utgangsdato kan gis et oppkok, og så øker holdbarheten igjen.

Ellers: Bloggen har runda 100 innlegg, og snart-snart 10 000 besøk, så tusen takk til alle dere som leser, det er fryktelig koselig faktisk :) Må vel bli et jubileum eller noe her! Kake, kanskje?

God helg alle sammen :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar