tirsdag 21. januar 2014

Det store chiliprosjektet 2013

Jeg tror det har skjedd en glipp - det er mulig jeg heller ikke har fortalt noe særlig om "Det store chiliprosjektet 2013". Vel, i bunn og grunn sprang prosjektet ut av Mr.T`s fascinasjon for mine avocadotrær, så da prøvde vi også å plante chilifrø (og paprikafrø, og sitronfrø, og morellfrø osv osv..). Hele poenget er vel å ta frø fra de grønnsakene og fruktene man har spist, og så se om det skjer noe når man putter de i jorda. Og det skjer masse :)

Først har "tørre" frø fått litt tid i vått tørkepapir inni brødposer, dette gjør at de spirer, også kam spirene puttes i jord. Veit ikke om det er nødvendig, men det funker i alle fall bra på mange frø. Etterhvert plantet vi de spirende frøene ut i forskjellige bokser og kartonger, og vi har også omplantet endel til større potter fordi plantene ble veldig store og flotte, og fyller nå både den ene og den andre vinduskarmen (kun adskilt av nevnte paprika- og sitrontrær, samt noen gedigne avocadoplanter..), og flere mer eller mindre heldige mottakere har også fått en chiliplante eller to i løpet av høsten. Fjorårets gave, haha!


Chiliblomster - ganske vakre!


Chiliplanter i vinduskarmen -  med Mr.T`s geniale vanningssystem: Det er boret hull nederst i ølboksen (andre bokser eller også blomsterpotter med hull i bunnen kan også brukes), med en surret tynn "damehose" gjennom som fungerer som sugerør. Bor et hull eller to i lokket på en større boks, fyll den med vann, også har man selvanningssystem! Trenger sjelden etterfylling, og plantene trekker til seg akkurat den mengden vann de trenger. Anbefales på det sterkeste til basilikumen, en plante som vil ha mye vann og som kan være vanskelig å få til..


To chiliplanter på togtur.


Resultatet av chiliprosjektet så langt, utover en haug med planter og grønne gleder i alle vinduskarmene: Nydelige thaiinspirerte middager med selvdyrket chili! Og det var kraftig smak på de, så selvdyrking betyr ikke pinglechili akkurat!

Håper dere ble inspirert til å prøve sjøl! Mye moro for gartnerspirer :)

2 kommentarer:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  2. Så fin minihage! Elsker når det spirer og gror i vinduskarmer, kanskje jeg skal plante noen tomatfrø på kjøkkenet i vår :)

    SvarSlett