mandag 10. februar 2014

Verdens beste brød!

 Ok, man skal sikkert ikke mase, og det er ikke meninga å blogge hver gang jeg baker brød (jeg gjør ikke det altså, baker litt oftere enn bloggen gir inntrykk av..), men i dag ble det så utrolig DIGG!! Trur det er det beste resultatet jeg har fått til nå.. 

Denne søte tallerkenen har jeg funnet hjemme i uthuset hos mamma og pappa, ingen grunn til ikke å vaske og ta i bruk!
Og noe av grunnen, som også gjør det litt festlig, er at jeg prøver å bruke opp restproduktet fra da vi lagde ricotta, nemlig den væsken vi silte fra ostestoffet, som det var litt vanskelig å si om var noe man burde hive, eller om man burde bruke det som sjampo, blomsternæring eller gi til bikkja. Man kunne også putte det i bakst av alle slag, så det har jeg prøvd. Og det funker veldig bra!!



Som vanlig har jeg basert oppskrifta på verdens beste brødet, som ikke trenger å eltes, men er en sånn type blaut deig. Jeg husker ikke helt den oppskrifta lenger, for jeg gjør det såpass ofte at det sitter litt i finga, men i dag prøvde jeg å følge med på hva jeg bruker, så jeg kan dele en slags oppskrift. Jeg har gjort en endring til, i tillegg til å bruke "mysevannet" fra osteproduksjonen, og det er at jeg varmhever, som med vanlig bakst. Jeg lar ikke deigen stå natta over, som jeg har gjort tidligere. Det har jeg prøvd et par ganger og det har funka veldig bra det også.

Så sann ca dette har jeg brukt:

- 500 g mel, grovt og fint i blanding etter eget ønske
- Ca 1/2 eller 1/3 pose tørrgjær, litt avhengig av hvor god tid du har på heving. Jo mindre gjær, jo  lenger tid tar det, men det vil alltids heve
- Litt salt
- Litt sesamfrø
- Litt solsikkefrø
- 1-2 dl med havregryn
- Man kan også ha i litt havrekli eller hvetekli eller flere typer frø hvis man liker sånt
- Ca 7-8 dl lunka vann (her blanda jeg ut vannet med "mysevann", men det trenger man ikke). Er ikke skråsikker på vannmengden, men bruk nok til at deigen blir for blaut til å kunne eltes.

Bland alt det tørre i en bolle, ha i vann og rør med en skje. Det blir ganske suppete konsistens. La heve i 1 time, lenger tid hvis du har. Du kan røre ned deigen etter 1 time, og la den blåse seg opp igjen. Forvarm ovnen til 220 grader, med en jerngryte i. Når ovnen er varm, ha deigen i gryta, steik i ca 30 minutter med lokket på, og siste 12-15 minutter med lokket av.
Pass på når lokket er av, så ikke brødet blir for stekt på toppen, det går an å skru ned varmen litt.





Vel bekomme :)

2 kommentarer:

  1. Mm, ser godt ut! Ferskt, hjemmelaget brød rett fra ovnen er noe av det beste!

    SvarSlett
  2. Har fått et helt nytt liv etter jeg oppdaget eltefritt brød! Har ikke bakt noe siden jeg hadde heimkunnskap på skolen, men nå blir det stadig nybakt brød her i huset. Ditt ser kjempegodt ut, så lurt å bruke væska fra osten, det skal jeg huske på!

    SvarSlett